Confidenţialitate

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel: “Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele”

“Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat… folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la postul de radio Europe 1.

Charles Michel a spus că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor. El a mai declarat că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.

“Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a mai spus Charles Michel.

Declarațiile vin în contextul în care companiile care produc vaccinul anti-Covid par să aibă probleme în a ține pasul cu cererea ridicată și calendarul asumat.

Cel mai recent anunț în acest sens a venit de la compania AstraZeneca, care a transmis că va reduce livrările de vaccin anti-Covid-19 către Europa din cauza unor probleme de producție la una dintre fabricile din Europa.

Uniunea Europeană a rezervat 400 de milioane de doze de vaccin iar autorizarea pentru folosirea lui ar putea fi dată la finalul acestei luni.

Pentru primul trimestru, AstraZeneca urma să livreze în jur de 80 de milioane de doze, însă jumătate din cantitate va putea fi livrată, potrivit oficialilor companiei.

Comisarul european pentru sănătate a cerut companiei un calendar clar al livrărilor, astfel încât statele Uniunii să își poată organiza eficient campaniile de vaccinare.

FOTO: Europe 1