Președintele Comisiei Europene: Existența UE nu este amenințată de ieșirea Marii Britanii

Existenţa Uniunii Europene nu este ameninţată de decizia Marii Britanii de a ieşi din blocul comunitar, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual despre starea Uniunii.

„Respectăm decizia britanică, deplângând-o, în acelaşi timp, dar UE nu este ameninţată, în ceea ce priveşte existenţa sa, de această decizie”, a spus Juncker în faţa europarlamentarilor.

Juncker a declarat că Marea Britanie ar trebui să activeze cât mai repede articolul 50, articol care prevede începerea procedurilor pentru ieșirea unei țări din Uniune.

„Am fi fericiţi ca cererea de ieşire a Marii Britanii să ne parvină rapid, pentru a pune capăt zvonurilor şi incertitudinilor”, a subliniat Jean-Claude Juncker, care, în același timp, a pledat  pentru o „relaţie amicală” în viitor cu  Londra.

Referitor la negocierile care vor avea loc cu Marea Britanie, președintele Comisiei Europene a precizat că „piaţa internă şi libera circulaţie nu pot fi pe masă”.

„Există fracturi, fisuri, fragmentări care sunt uneori exprimate, iar acest lucru favorizează populismul”, a avertizat Jean-Claude Juncker.

”Populismul nu rezolvă problemele, din contra, populismul aduce probleme, să fim siguri de acest lucru”, a mai spus Juncker, din nou în aplauzele europarlamentarilor.

Apoi, liderul european a pledat pentru o Europă mai socială şi a promis să continue lupta împotriva şomajului.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS