Confidenţialitate

Președintele Comisiei Europene, despre amnistie și grațiere: Ar fi un pas înapoi

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, la Bucureşti, că o eventuală ordonanță pentru amnistie și grațiere ar fi ”un pas înapoi” și că, chiar dacă ”Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale”.

”Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale, pentru că aceste aspecte esențiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda amnistia, așa cum preconizează unii din țara dvs, dacă aceasta ar intra în vigoare. Ar fi un pas înapoi”, a spus şeful executivului comunitar.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că statul de drept nu este, pentru el, “negociabil”.

”Această poziție am reiterat-o de multe ori și voi rămâne la această poziție. Discuția pe legile justiției și pe coduri din România este o discuție complicată. Sper spă existe înțelepciune de a duce această discuție spre un final cobnform nu numai cu așteptările mele, ci cu așteptările românilor, cu cele ale Comisiei de la Veneția și Greco. Noi nu putem să construim un sistem de justiție care nu e compatibișl cu celelalte siteme din Europa”