Confidenţialitate

Președintele CNCD, despre intenția de a acorda bonusuri celor vaccinați: E tratament diferențiat, dar nu discriminare | AUDIO

E un tratament diferenţiat, dar nu putem vorbi de discriminare, spune la Europa FM, în emisiunea Piaţa Victoriei, Csaba Asztalos, președintelele CNCD, referindu-se la intenţia autorităţilor de a acorda bonusuri persoanelor care se vaccinează împotriva Covid 19. Este vorba propunerea ca accesul la restaurant sau la spectacole, ba chiar la hoteluri, să se facă pe baza unui certificat de vaccinare.

”Este un tratament diferențiat, dar aici vorbim de un bonus, de o facilitate, nu de o îngrădire a drepturilor unora. Un angajator are interesul să își desfășoare activitatea în condiții oprime, ca atare poate stimula angajații să se vaccineze. Nu a-i obliga. A-i stimula. La restaurante, la fel. Sunt forme de campanie, sunt forme de facilități, nu de îngrădire a drepturilor altora. Din punctul meu de vedere nu suntem în situații de discriminare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ilegal ar fi, însă, ca un angajator să concedieze un angajat dacă acesta refuză să se vaccineze – spune, la Piaţa victoriei, avocatul Vlad Soare.

”Dacă i se condiționează unui operator să își facă activitatea, cum sunt cei din industria restaurantelor, să aibă personalul vaccinat, pentru astfel de situații și angajatorul este de înțeles pentru că îi spune personalului: Ar trebui să vă vaccinați. Eu cred că vor fi foarte puține cazurile în care o persoană care nu este vaccinată și lucrează în domeniul respectiv va refuza să se vaccineze. Dar în mod clar, concedierea unei persoane pe acest motiv este nelegală”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O plângere în acest sens a fost înregistrată la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Președintelele CNCD, Csaba Asztalos.

”Avem o sesizare în curs pe relațiile de muncă, unde un angajator a pus condiția ca angajații să fie vaccinați sau să prezinte un test PCR la trei zile. Este în curs de soluționare această plângere. Eu fac apel la echilibru și la rațiune în această analiză și în astfel de dezbateri”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.