Confidenţialitate

Președintele cere demisia Guvernului. Ce urmează? Ce spune Constituția?

Potrivit Constituției, premierul nu poate fi demis decât printr-o moțiune de cenzură, inițiată de opoziție, adică de PNL, USR, PMP, care însă nu au forța necesară de a trece o moțiune prin Parlament, arată aritmetica Parlamentară.

În aceste condiții, declarația președintelui rămâne o luare de poziție față de acțiunile Guvernului.

Este pentru prima oară, însă, când președintele Klaus Iohannis a luat atitudine în privința actiunile făcute de Guvern.

Asta în condițiile în care șeful statului NU are atribuții privind demiterea premierului, ci doar pentru investirea acestuia.

Legal, șeful statului NU poate demite premierul.

Profesorul universitar în drept constituțional, Ioan Stanomir, subliniază că ieșirea președintelui Iohannis de azi a fost un semnal clar care nu face altceva decât să intensifice conflictul dintre președinție și șeful PSD, Liviu Dragnea.

„Cred că este vorba, în primul rând , de o poziționare publică a președintelui și de exprimarea clară a dorinței acestuia de a nu mai tolera un asemenea tip de comportament din partea primului ministru. Eficacitatea practică a acestei declarații este, însă, limitată.  Pentru că, așa cum știm deja din practica acestor ani, și așa cum putem anticipa comportamentul lui Liviu Dragnea, pentru că despre Liviu Dragnea este vorba, nu despre doamna Dăncilă, cu tot respectul … așadar, anticipând și luând în calcul natura și profilul domnului Dragnea, putem spune că această atitudine a președintelui u va folosi decât ca un pretext pentru escaladarea acestui conflict.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.