Confidenţialitate

Președintele CE, Donald Tusk, ar putea fi audiat într-un caz de fraudă prin schema Ponzi

Parlamentul de la Varșovia vrea să-l cheme la raport pe oficialul european, fost premier în Polonia în perioada în care mii de persoane au fost înșelate printr-o schemă investițională și și-au pierdut banii.

 

Povestea a început în 2010. Compania poloneză Amber Gold a început ca un fond de investiții ce s-a bazat pe schema Ponzi, un tip de fraudă prin care investitorii inițiali sunt plătiți din banii depuși de cei care investesc mai târziu. Firmei i s-a permis să-și deschidă sedii în locuri foarte bune, inclusiv lângă Banca Centrală și Ministerul de Finanțe. Însă, în 2012, societatea a intrat în colaps, iar cei aproximativ 10.000 de deponenți și-au pierdut banii investiți, adică sute de milioane de zloți.

Cazul este investigat acum de o comisie parlamentară, care ar putea să-l cheme la audieri pe Donald Tusk.

Un raport guvernamental publicat în 2013 subliniază că expansiunea companiei a fost posibilă din cauza “greșelilor și inacțiunii” unor instituții ale statului.

Luna trecută, președintele partidului conservator Dreptate și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, spuneA că fostul premier liberal ar putea fi pus sub acuzare în acest caz. În replică, Donald Tusk a declarat că ”adevărul este total diferit”.