Președintele CCR: Așteptăm sesizarea. O să-i dăm și termen și atenția cuvenită

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat, vineri, că așteaptă sesizarea de neconstituționalitate de la Avocatul Poporului privind ordonanța de modificare a codurilor penale.

Abia apoi, CCR va da un termen pentru dezbaterea sesizării.

”Așteptăm și-i dăm și termen și atenția cuvenită”, a declarat Valer Dorneanu.

Întrebat de jurnaliști dacă judecătorii vor analiza sesizarea până la intrarea ei în vigoare, Valer Dorneanu a declarat: ”noi avem niște termene și avem  în vedere și conținutul ordonanței și vom acționa în consecință. În momentul în care vom primi sesizarea o vom analiza și vom stabili termene potrivit regulamentelor și prevederilor constituționale. ”

Valer Dorneanu a evitat să comenteze situația provocată de această ordonanță adoptată de Guvern, în urma căreia sute de mii de români au ieșit în stradă în toată țara.

”Sunt președintele unei instituții care are un statut și în legea sa organică scrie că judecătorii nu fac declarații publice și nu își exprimă opinii publice, mai ales cu privire la asemenea subiecte”, a spus Valer Dorneanu.

Întrebat dacă această sesizare reprezintă  o presiune pentru judecătorii CCR, Valer Dorneanu a spus: ”noi avem o singură presiune. Presiunea legii și a Constituției și a obligației de a le respecta pe amândouă”.

Jurnaliștii au insistat și l-au întrebat dacă, în judecarea sesizării, se va ține cont și de vocea străzii.

”Am spus foarte explicit: presiunea noastră este presiunea Constituției. Nu ne orientăm după alte presiuni.”

”Vom respecta în totul Constituția și legea noastră de organizare și conștiința noatră”, a mai precizat Valer Dorneanu.

Victor Ciorbea a anunțat tot vineri că va sesiza Curtea Constituțională după ce a observat mai multe excepții de neconstituționalitate în ordonanța adoptată de Guvernul Grindeanu.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS