Confidenţialitate

Președintele Barack Obama a votat anticipat la alegerile pentru succesorul său la Casa Albă

Președintele Barack Obama a votat anticipat, vineri, în alegerile prezidențiale.

Actualul președinte american a votat în orașul său natal, Chicago, din statul Illinois, pe care l-a reprezentat în Senatul SUA înainte de a câștiga primul mandat la Casa Albă. În statul Illinois, votul anticipat a început pe 29 septembrie şi va dura până pe 7 noiembrie.

Barack Obama este un susținător al democratei Hillary Clinton.

Președintele a dat mâna cu personalul din secția de votare și a mulțumit oficialilor pentru “munca deosebită” pe care o desfășoară. Relaxat, Obama a zâmbit  și a glumit cu oamenii înainte de a se îndrepta spre terminalul electronic de vot.

Multe state americane permit votul anticipat, dar voturile nu sunt numărate decât în ziua oficială a alegerilor. Obama a fost primul președinte care a făcut uz de acest drept, în 2012.

Americanii își votează următorul președinte, al 45-lea președinte, în 8 noiembrie.

Contracandidatul democratei Hillary Clinton este magnatul Donald Trump, care a trage criticile multor americani, aproape zilnic, prin gesturile și mai ales declarațiile sale.

Sondaje

Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, se clasează pe primul loc în preferinţele de vot, având un avans de 5% în faţa adversarului republican, Donald Trump, relevă un sondaj efectuat la nivel naţional de Universitatea Quinnipiac, informează site-ul Politico.com.

Hillary Clinton are o popularitate de 45%, în timp ce Donald Trump este creditat cu 40% din intenţiile de vot. Patru la sută dintre alegători sunt nehotărâţi.

Conform sondajului, Donald Trump are un avans considerabil în rândul electoratului masculin (49% la 37%) şi în rândul alegătorilor albi (51% la 38%).

Hillary Clinton are un avans de 20 de puncte în rândul femeilor (53% la 33%) şi un avantaj uriaş în rândul electoratului nonalb (63% la 18%).