Confidenţialitate

Președintele Autorității Electorale Permanente, acuzat de abuz în serviciu

Constantin Mitulețu-Buică este acuzat de abuz în serviciu de către procurori, pentru demiterea abuzivă a doi directori din cadrul instituției.

Constantin Mitulețu-Buică a fost chemat la Parchetul Sectorului 3, unde a fost înștiințat că procurorii au început urmărirea penală împotriva sa pentru abuz în serviciu.

El a fost pus sub acuzare după ce, în 2019, ar fi dat afară abuziv doi directori din cadrul Autorității Electorale.

Este vorba despre demiterea lui Gabriel Saucă, director general la direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi a lui Cristian Petraru, șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale.

Ambele demiteri au fost criticate la vremea respectivă atât de PNL, cât și de mai multe ONG-uri și experți electorali, care l-au acuzat pe Mitulețu-Buică de pesedizarea Autorității Electorale.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc șefului AEP este că a blocat mai multe posturi din cadrul instituției și nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor, deși trebuia să o facă.

Acest caz al posturilor blocate a fost semnalat și într-un raport al Curții de Conturi.

Mitulețu Buică susține că nu i-a concediat pe cei doi, ci doar i-a sancționat disciplinar, și spune că nu va demisiona din funcție.

Constantin Mitulețu-Buică a fost numit la șefia AEP în februarie 2019 de PSD.

 

Foto: Captură video YouTube/Autoritatea Electorală Permanentă