Confidenţialitate

Preşedintele ANAF: Va fi respectat termenul pentru implementarea măsurilor de creştere a colectării

Preşedintele Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a declarat astăzi, în cadrul unei întâlniri cu premierul Sorin Grindeanu, că va fi respectat termenul de 15 aprilie pentru punerea în aplicare a celor 14 măsuri care au ca scop îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a avut luni, la Palatul Victoria, o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Stan, pentru a evaluara stadiul implementării celor 14 măsuri care au ca scop îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat-potrivit News.ro.

Premierul a declarat că va continua să urmărească personal activitatea ANAF, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea relaţiei cu mediul de afaceri şi încurajarea conformării voluntare a contribuabililor.

Preşedintele ANAF a prezentat paşii făcuţi până în acest moment pentru implementarea măsurilor, inclusiv rezultatul unor acţiuni de control realizate în ultima perioadă.

În ceea ce priveşte îndrumarea contribuabililor pentru accesarea eşalonării la plată, a fost deja elaborat un model de scrisoare ce va fi trimisă contribuabililor cu creanţe semnificative, pentru a le prezenta cadrul legal privind acordarea acestor eşalonări.

”Precizăm că în perioada 3-24 martie 2017, au fost aprobate 493 de cereri de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale, în valoare de 106,8 milioane lei (comparativ cu media ianuarie-februarie de 424 de cereri aprobate, în valoare de 117,2 milioane lei)”, se arată în comunicat.

De la începutul acestui an, ANAF şi-a orientat controalele către domenii de activitate în care a constatat scăderea conformării fiscale şi existenţa unor riscuri de fraudă, respectiv comerţul cu produse petroliere şi derivatele acestora, producţia şi comercializarea produselor din tutun, industria de prelucrare a lemnului şi comerţul cu material lemnos, construcţii şi comerţul cu ridicata.

Ministrul Finanţelor a transmis că aşteaptă centralizarea datelor privind colectarea veniturilor din luna martie şi că susţine ANAF în eforturile de îmbunătăţire a colectării şi de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. La întâlnire au mai participat secretarul de stat în MFP, Daniela Pescaru, şi preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu.