Presedintele american Barack Obama incepe astazi un turneu european

Prima etapă este Polonia, apoi va participa la Summitul G-7 de la Bruxelles, iar ultima etapă a turneului va fi Franţa.

Șeful de la Casa Alba va merge la Varșovia marți și miercuri. Marți după-amiază, Statele Unite şi Polonia vor găzdui o întâlnire cu aliaţii lor apropiaţi din Europa Centrală şi de Est. La întâlnire vor participa Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Slovacia. După acest eveniment, preşedintele american va lua parte la o cină festivă, la Palatul Regal, alături de ceilalţi lideri invitaţi.

Miercuri, Obama are programată o întrevedere cu preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, după care va merge la Castelul Regal, unde va susţine un discurs.

Din Polonia, liderul american va ajunge în Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 şi anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenţiei Moscovei în Ucraina.

Următoarea deplasare este la Paris, unde se va întâlni cu preşedintele François Hollande, în aceeaşi zi în care şeful de stat francez îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin. Casa Albă nu intenţionează să programeze o întâlnire între Obama şi Putin, chiar dacă cei doi preşedinţi vor fi prezenţi, vineri, în Normandia, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la Ziua Debarcării.