Confidenţialitate

Președintele Chinei, prima vizită în Europa din ultimii 5 ani. Xi Jinping a încheiat un „armistiţiu olimpic” cu Emmanuel Macron | AUDIO | VIDEO

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Declarația comună de presă a avut loc cu ocazia vizitei presedintelui chinez Xi Jinping pe continentul european, prima din ultimii cinci ani.

La întâlnirea de la Palatul Elysée a participat și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta i-a cerut președintelui chinez să intervină pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina. După Franța, Xi Jinping va ajunge marți în Serbia, iar miercuri va vizita Ungaria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat în vizită oficială în Franța, președintele chinez Xi Jinping a discutat cu omologul său francez Emmanuel Macron pe diverse teme, inclusiv despre reducerea dezechilibrelor comerciale și pe eforturile diplomatice legate de Ucraina.

Într-o declaraţie comună acordată presei la Paris, cei doi lideri au pledat pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris.

Președintele Chinei, Xi Jinping: „China este dispusă să colaboreze cu Franța pentru a privi Jocurile Olimpice de la Paris drept o oportunitate de a susține o încetare a focului la nivel mondial”

„Lumea de astăzi nu este prea pașnică. China este dispusă să colaboreze cu Franța pentru a privi Jocurile Olimpice de la Paris drept o oportunitate de a susține o încetare a focului la nivel mondial și încetarea războiului în timpul Jocurilor Olimpice”, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping.

Emmanuel Macron a subliniat că „parteneriatul” cu Beijingul asupra „crizelor majore” în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este „absolut decisivă”.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a declarat la finalul întâlnirii de la Paris că mizează pe China pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa pe lângă Rusia astfel încât să convingă Moscova să nu mai continue războiul în Ucraina.

​Vizita președintelui chinez în Europa vine și în contextul în care tot mai multe state, inclusiv SUA, au acuzat Beijingul că sprijină în mod tehnologic Rusia în războiul din Ucraina.

Xi Jinping afirmă însă că Beijingul nu a fost o parte a războiului, adăugând că țara sa a jucat un rol constructiv în lupta pentru soluționarea pașnică a conflictului. Xi Jinping va ajunge marți în Serbia, iar miercuri va vizita Ungaria.

Vizita presedintelui chinez Xi Jinping pe continentul European este prima din ultimii cinci ani.

Țările –  Franța, Ungaria și Serbia – nu sunt alese întâmplător – toate sunt legate de relația lor dificilă cu Statele Unite, este de părere analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „China, în momentul de față, joacă un rol geopolitic esențial”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Această vizită este o vizită cu un evident caracter geopolitic. Franța mai întâi, de departe cea mai importantă vizită. Nu întâmplător Emmanuel Macron a invitat-o și pe Ursula von der Leyen, iar apoi Serbia și Ungaria, țări care fac parte mai degrabă din zona de influență a Rusiei. China, în momentul de față, joacă un rol geopolitic esențial. Interesul său este acela de a despărți pe cât posibil Uniunea Europeană de Statele Unite ale Americii”, a spus analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Sursa foto: X / Emmanuel Macron

Citește și: Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat în fruntea Rusiei | AUDIO