Confidenţialitate

Președintele Asociației Hidrogeologilor din România, despre rezervele de apă subterane ale țării: „Nu este cazul să fim speriați, dar este cazul să luăm măsuri să protejăm această apă” | INTERVIU

Rezervele de apă subterane ale României – stabile și sigure, în ciuda precipitațiilor reduse din ultimii ani. Potrivit președintelui Asociației Hidrogeologilor din România, Daniel Scrădeanu, țara noastră se poate baza pe rezervele apelor de adâncime mult timp de acum încolo.

Președintele Asociației Hidrogeologilor din România, Daniel Scrădeanu: „Nu este cazul să fim speriați, dar este cazul să luăm măsuri să protejăm această apă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este greu să ne îngrijorăm acum că se va reduce cantitatea de apă astfel încât să ne afecteze viața. Dar variațiile de precipitații de apă din râuri, de apă din lacuri – aceste variații sunt ciclice. Prindem noi o perioadă acum în care constatăm că în ultimul timp scade puțin nivelul apei din râuri, scade puțin cantitatea de apă din subteran și intrăm în panică. Nu este cazul să fim speriați, dar este cazul să luăm măsuri să protejăm această apă”, a spus Daniel Scrădeanu, președintele Asociației Hidrogeologilor din România.

Președintele Asociației Hidrogeologilor din România: „Cea mai mare parte a apelor de mică adâncime au azotiți proveniți din deșeurile menajere și zootehnice”

Ce putem face, însă, pentru a proteja sursele de apă pe care le avem – atât cele de suprafață, cât și cele de adâncime?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Să nu poluăm. S-o consumăm rațional și să nu risipim. Să reciclăm ce se poate recicla. Din păcate, în România Asociația Hidrogeologilor are o mare îngrijorare din acest punct de vedere. Există foarte mulți întreprinzători care execută foraje în condiții incorecte. La țară, deșeurile menajere și zootehnice majoritatea ajung în rețeaua hidrografică; fie că le aruncă pe malul râurilor, fie că fermele sunt în apropierea rețelelor hidrografice. Cea mai mare parte a apelor de mică adâncime au azotiți proveniți din deșeurile menajere și zootehnice”, a explicat Daniel Scrădeanu, președintele Asociației Hidrogeologilor din România.

Ascultă interviul integral aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dănuț Andruș, fermier: S-au adunat fermierii, s-au pus și își fac partid | VIDEO