Confidenţialitate

Preşedinta Comisiei Europene va propune un sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023

Comisia Europeană va propune un sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023. Ajutorul va fi sub forma unor împrumuturi pe termen lung cu acoperirea costurilor dobânzilor.

Fondurile ar urma să fie utilizate și pentru reforme în Ucraina spre aderarea acestui stat la UE, potrivit Comisiei Europene.

Preşedinta Comisiei Europene va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023.

Ursula von der Leyen l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de planul său într-o discuţie telefonică avută duminică, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

„Suma totală va fi echivalentul unei asistenţe financiare a UE de până la 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor. Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori”, a adăugat Bruxellesul.

Liderii UE au decis în iunie să sprijine Ucraina cu 9 miliarde de euro pentru a acoperi nevoile financiare imediate ale ţării după invazia rusă.

Până acum au fost alocate împrumuturi de 3 miliarde de euro, alte 3 miliarde urmând să fi transferate până la sfârşitul anului.

Citește și: Voluntar moldovean în Armata Ucrainei | REPORTAJ