Presa străină: Propunerea PSD este o surpriză

Este de așteptat ca președintele Iohannis să facă anunțul desemnării noului premier. Propunerea PSD, anume Sevil Shhaideh, este cel mai vehiculat nume. Anunțul de ieri al președintelui social-democrat Liviu Dragnea a stârnit reacții atât în țară cât și în străinătate.

 

La unison, liderii partidelor de opoziție și-au exprimat îngrijorarea ieri, deoarece cred că un guvern Sevil Shhaideh va fi condus din umbră de președintele PSD Liviu Dragnea, fapt infirmat de liderul social-democrat.

Peste ocean, cotidianul New York Times scrie că Sevil Shhaideh este considerată o apropiată a șefului PSD, amintind că i-a luat locul la cârma Ministerului Dezvoltării Regionale după ce acesta a demisionat.

 


Și Bloomberg scrie că Liviu Dragnea a făcut o propunere neașteptată, citez, „alimentând speculațiile că va încerca să conducă el însuși guvernul de pe margine”.

„Este de așteptat ca Liviu Dragnea, care rămâne șeful partidului, să aibă o influență semnificativă asupra guvernului condus de Shhaideh”, menționează și Associated Press.

France Presse consideră această propunere drept o concesie făcută de Liviu Dragnea pentru a evita o criză politică, în condițiile în care liderul PSD ar fi dorit să ocupe el postul de premier, dar nu poate din cauza opoziției președintelui Klaus Iohannis. Acesta din urma invocă legea ce nu permite persoanelor condamnate penal să dețină un post în guvern.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS