Presă: Orașul Palmira, recucerit de armata siriană

Forţele siriene au redobândit, duminică, oraşul Pamira, aflat sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic din mai 2015.

Armata siriană a declanşat o amplă ofensivă, susţinută de raiduri aeriene ale forţelor ruse, anunţă televiziunea siriană de stat şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Acest lucru reprezintă prima mare victorie asupra trupelor grupării Stat Islamic, a anunţat duminică presa de stat, dar şi observatorii independenţi.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, se aud încă schimburi de focuri în zona de est a oraşului, dar trupele Stat Islamic au fost izgonite din oraş şi se îndreaptă spre est.

Recucerirea Palmirei este o victorie strategică extrem de importantă, notează analiştii, pentru că deschide armatei calea spre estul Siriei, controlat în mare parte de jihadişti.

Distrugerea monumentelor istorice din Palmira, unul dintre cele mai importante oraşe-vestigiu ale antichităţii, de către militanţii ISIS, a fost catalogată de Naţiunile Unite drept crime ale umanităţii.

Oficialii de la Damas au declarat că imediat după recucerirea Palmirei, refacerea monumentelor va fi o misiune prioritară.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS