Confidenţialitate

Preoții încearcă să afle ce rol vor avea în campania de vaccinare. BOR anunță că va distribui pliante

Biserica Ortodoxă Română se va implica în campania de vaccinare anti-COVID și va distribui, în lăcașurile de cult, materiale informative despre vaccinare, anunță Ministerul Sănătății.

Deocamdată, din partea Patriarhiei Române nu există alte detalii referitoare la implicarea preoților în această campanie.

Patriarhul Daniel a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură” , precizează Ministerul Sănătății, care amintește că Papa Francisc a anunțat deja că se va vaccina săptămâna viitoare.

Deocamdată, Patriarhia nu a dat un comunicat oficial în acest sens. Unii preoți au mărturisit pentru Europa FM că nu știu când vor primi aceste broșuri și ce rol vor avea în campania de informare a populației.

Mulți au încercat să afle detalii de pe site-ul oficial al Patriahiei și cel al agenției de știri BASILICA, serviciul oficial de știri al Bisericii Ortodoxe. Dar ultimele noutăți sunt despre Bobotează și onomastica Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului.

Între timp, Arhiepiscopul Calinic al Argeșului a anunțat, pe Facebook, că se va vaccina, iar părintele Vasile Ioana, cunoscut pentru postările sale pe rețelele de socializare, i-a îndemnat pe oameni să respecte decizia pe care o ia fiecare în privința vaccinării.

La întrebarea dacă Patriarhul Daniel a luat o decizie în privința vaccinării, Patriarhia Română a precizat pentru Europa FM că ‘’ Vaccinul rămâne o opțiune personală, pe care fiecare trebuie sa și-o configureze in cadrul unei informări serioase și ramificate. Actul de vaccinare rămâne unul privat, nu public’’.

Ulterior, Patriarhia a trimis și o reacție oficială, pe care o redăm în continuare:

„Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă Română, ca și toate celelalte Culte religioase din România, a primit Broșura informativă cu titlul: Vaccinarea împotriva COVID-19 ÎN ROMÂNIA – Gratuită, Voluntară, Sigură, document oficial al COMITETULUI NAȚIONAL DE COORDONAREA ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN ROMÂNIA.

Acest material informativ a fost transmis în această perioadă tuturor ierarhilor din Patriarhia Română. În acest sens, nu în altul, Biserica se implică în absolut firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la această vaccinare. Opțiunea pentru vaccinarea cu actualul vaccin anti-Covid trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul limpede al unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor.

Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor din jur.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță