Premiul Nobel pentru Pace, acordat Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare, o coaliție de organizații neguvernamentale.

Premiul, cu o valoare de 9 milioane de coroane suedeze – aproape 1milion 100 de mii de dolari, va fi înmânat pe 10 decembrie la Oslo.

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) este o coaliție de organizații civice care acționează pentru promovarea aderării și implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare.

ICAN a ajutat la apariția acestui tratat, semnat de 122 de ţări, în iulie – dar absolut simbolic în absenţa celor nouă puteri nucleare.

Având sediul la Geneva, ICAN a fost lansată în 2007, la Melbourne, și în prezent numără 468 de organizații partenere din 101 țări.

Organizația a primit Premiul Nobel pentru Pace „pentru activitatea sa în a atrage atenția asupra consecințelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare și pentru eforturile sale inovatoare în obținerea interzicerii printr-un tratat a unor astfel de arme”.

„Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 ca recunoaștere a rolului nostru în obținerea Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Acest acord istoric, adoptat la 7 iulie cu susținerea a 122 de state, oferă o alternativă puternică și extrem de necesară la o lume în care amenințările cu distrugerile în masă sunt lăsate să prevaleze și, într-adevăr, ele escaladează”, a reacționat ICAN pe pagina sa de Facebook.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS