Confidenţialitate

“Premiul Aretha”- Cum a stabilit un nou record Regina Muzicii Soul, Aretha Franklin

Regina Muzicii Soul, Aretha Franklin, a scris istorie în muzică într-o îndelungată carieră în care a ajuns să fie considerată de revista Time una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

În 2008, Rolling Stone a clasat-o pe primul loc în topul „100 Greatest Singers of All Time”.

Aretha Franklin a avut 20 de piese pe locul unu în topul Hot R&B/Hip-Hop Songs din SUA și două piese au ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100.

Aretha Franklin a câştigat 20 de premii Grammy, inclusiv trei speciale. Aretha Franklin a reușit performanța de a câștiga  dintre care opt premii Grammy  consecutive, între anii 1968 şi 1975. Tocmai de aceea,  trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti “premiul Aretha”.

Piesele prin care Aretha Franklin și-a câștigat locul în istorie

Aretha Franklin a avut 20 de piese pe primul loc în topul Hot R&B/Hip-Hop Songs din SUA și două piese au ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100. Este vorba despre „Respect” (1967) și „I Knew You Were Waiting (For Me)” (1987), un duet cu George Michael.

Regina Muzicii Soul a devenit prima artistă femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, în 1987, la un an după ce lansa albumul ”Aretha”. Pe acest album a fost inclus și duetul cu George Michael – “I Knew You Were Waiting (For Me)”.

Aretha Franklin, diagnosticată cu cancer în 2010, a avut cea mai recentă apariţie publică în noiembrie 2017, în beneficiul fundaţiei lui Elton John pentru lupta împotriva SIDA.

Artista a susţinut ultimul concert la Philadelphia (pe coasta de est) în august 2017. ”A fost un spectacol uimitor având în vedere faptul că Aretha se lupta deja cu epuizarea şi deshidratarea”, a spus Roger Friedman pe site-ul său.

În decursul prolificei sale cariere, cântăreaţa a obţinut 18 premii Grammy.

Cele mai cunoscute hituri ale vedetei sunt ”(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, ”Day Dreaming”, ”Jump to It”, ”Freeway of Love” sau ”A Rose Is Still A Rose”.

În 2005, a primit Medalia pentru Libertate din partea preşedintelui George W. Bush, fiind cea mai înaltă distincţie americană acordată civililor.

În ianuarie 2009, Aretha Franklin a cântat în cadrul ceremoniei de învestitură a preşedintelui Barack Obama, primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

Regina Muzicii Soul,Aretha Franklin, a ținut pasul și cu artiștii noi, iar în 2014 a lansat propria variantă a piesei ”Rolling In the Deep” (Adele), azi fiind cea mai populară piesă încărcată pe canalul său de YouTube.

Aretha Franklin s-a stins din viață, pe 16 august 2018, la vârsta de 76 de ani.