Premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate intre SRI și alte instituții ale statului

Premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate intre SRI și alte instituții ale statului, în baza prevederilor legale care interzic clasificarea ca secrete de stat a informațiilor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime.
În situația protocoalelor de colaborare între SRI și alte instituții ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informații sunt conducătorii instituțiilor semnatare. Iar potrivit legii, CSAT asigură coordonarea, la nivel național, a tuturor programelor de protecție a informațiilor clasificate.
Intr-o interventie la A3, ministrul justitiei Tudorel Toader a declarat că luni va face și el un demers similar celui al premierului Dăncila, pentru Ministerul Public.

Administrația Prezidențială a explicat azi într-un comunicat că Președintele României nu are responsabilitatea de a desecretiza protocoalele secrete de colaborare încheiate între SRI și DNA. Motivul: acestea nu au fost încheiate prin aprobarea directă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Potrivit sursei citate, protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea SRI, fie la solicitarea celorlalte entități implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare și funcționare.
Precizările vin după ce senatorul PSD Șerban Nicolae l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că “devine complice” dacă nu dispune desecretizarea unor protocoale care, în opinia sa, ar dovedi o eventuală implicare a SRI în viața politică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS