Premierul Viorica Dăncilă scrie Comisiei Europene despre violențele din 10 august de la București

Premierul Viorica Dăncilă a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care vorbește despre violențele din noaptea de 10 august de la București.

Prim-ministrul sugerează că în spatele manifestației care ar fi avut drept scopt înlăturarea violentă a Guvernului ar sta președintele Klaus Iohannis.

Guvernul a refuzat până la această oră să ofere detalii, însă susrse de la Bruxelles confirmă existența scrisorii.

Inițial, scrisoarea a fost publicată de jurnalistul Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media.

Destinatarii scrisorii sunt președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans.

Semnatară: Viorica Dăncilă.

Cu argumentul că „manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă”, premierul se arată nemulțumit că în ciuda apelurilor la calm lansate de PSD, „s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor”.

„Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, se arată în scrisoarea redactată, surprinzător pentru cutuma europeană, în limba română.

Mai mult, Viorica Dăncilă îl reclamă pe Klaus Iohannis la Bruxelles pentru că nu și-a îndeplinit „funcția constituțională de mediator între societate”. „Dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”, mai scrie premierul.

În opinia transmisă la Bruxelles, forțele de ordine au acționat perfect legal în Piața Victoriei, însă manifestația ar fi avut serioase hibe. „Evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente”, explică Viorica Dăncilă.

Mai mult, premierul pune retragerea celor care au cerut inițial aprobare de la Primărie pe seama bunelor rezultate ale guvernării pe care le-a prezentat personal înainte de a pleca în concediu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS