Premierul Victor Ponta ii invită pe chinezi sa investeasca in agricultura, energie si infrastructura

Victor Ponta se află într-o vizită oficială în China.

Șeful Guvernului s-a întâlnit la Beijing cu reprezentanții unor firme interesate de proiecte în infrastructură, precum construcția autostrăzilor Piteşti-Craiova, Comarnic-Braşov, modernizarea podului Constanţa și realizarea trenului de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

La discuție au fost și reprezentanţi unei companii chineze care va moderniza termocentrala Deva, în cadrul unui contract de 210 de milioane de dolari. O altă firmă asiatică ar fi interesată de privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea sau a Cuprumin, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niță, prezent la discuții.

Oficialul român invită firmele chineze să se implice şi în proiectele celor şase parcuri industriale pe care Guvernul şi-a propus să le construiască, specializate pe domenii ca electronică, telecomunicaţii şi IT, industria alimentară, industria extractivă şi minieră şi prelucrarea lemnului, unul dintre ele, cu caracter logistic, urmând a fi stabilit în portul Constanţa.

Anul trecut, volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi China a fost de 3,3 miliarde de dolari. Guvernul de la București speră ca cifra să crească anul acesta la 4 miliarde de dolari.