Confidenţialitate

Premierul Turciei demisionează

Premierul Turciei – Ahmet Davutoglu – a anunțat astăzi oficial că renunță la funcție, confirmând astfel informațiile apărute pe surse în presa turcă.

Oficialul susține că retragerea sa din funcție nu-i aparține, este, cităm, o necesitate.

Se pare că între Davutoglu și președintele Erdogan există, de o lungă perioadă, divergențe puternice.   Cei doi oficiali s-au întâlnit seara trecută.

Premierul demisionar al Turciei a anunțat că, în lipsa unui consens,  nu intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte al Partidului Dreptății și Dezvoltării, aflat la guvernare.

Un congres al formațiunii e programat pe 22 mai.

Nu am niciun sentiment de eşec sau regrete pentru această decizie. Retragerea din funcţie nu este alegerea mea, ci o necesitate“, a spus Ahmet Davutoglu.   

Cu câteva ore înainte de a-și anunța demisia, premierul demisionar s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Între cei doi politicieni existau de mult neînțelegeri privind planul lui Erdogan de a transforma Turcia într-un sistem politic prezidenţial.

Șeful statului insistă pentru o nouă constituţie care să schimbe sistemul politic al Turciei într-unul prezidenţial, ceea ce ar diminua considerabil rolul premierului.

Davutoglu însă a reprezentat o voce moderată şi raţională în cazul unor probleme sensibile. El s-a opus, spre exemplu, arestării academicienilor şi jurnaliştilor pe care Erdogan i-a dat în judecată pentru că au îndrăznit să-i critice politicile.

Demisia premierul vine într-un context dificil pentru Turcia: confruntările dintre militarii turci și rebelii kurzi, disputa cu rețeaua teroristă Stat Islamic, dar și numărul mare de sirieni – peste 2 milioane și jumătate –  care  au fugit din calea războiului și s-au refugiat în Turcia.