Premierul susține, după decizia CCR, că se pot impune în continuare carantina și izolarea

Decizia CCR nu se referă la reglementarea legală din Legea 55 care constituie baza legală pentru Hotărârea de Guvern de instituire a stării de alertă și de prelungire a stării de alertă, a spus premierul Ludovic Orban joi seara, la Digi24.

Conform premierului, „nu există discuții pe tema asta, legea este clară în privința asta și toate actele normative adoptate în baza Legii 55 au bază legală”.

Potrivit lui Orban, decizia CCR se referă la perioada anterioară prelungirii stării de alertă, la carantina și izolare pe baza OUG și a ordinelor de ministru.

„La ora actuală există o lege adoptată de Parlament care stabilește legitimitatea acestei măsuri. (…) Unde ar fi fost România dacă nu am fi putut asigura paza sănătății oamenilor prin decizia de a-i izola și de a-i trimite în carantină pe cei veniți din străinătate? Îmi amintesc un spațiu de carantină în care erau 30 de oameni veniți din Italia, din care 6 au fost confirmați pozitiv. Cum ar fi fost să nu-i punem în carantină? Decizia CCR nu se referă la reglementarea legală la Legea 55”, a afirmat premierului.

Întrebat dacă în continuare va fi posibilă carantina și izolarea, Orban a răspuns: „Sunt în vigoare prevederile legii”.

Referindu-se la moțiunea anunțată împotriva Guvernului Orban, acuzat de un „abuz imens”, Orban a afirmat că „o moțiune de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduc nu are niciun fundament, niciun motiv real. Ar fi o moțiune de cenzură ridicolă care ar face parte numai dintr-o hărțuială politică, chestie cu care se ocupă cei din opoziție”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS