Confidenţialitate

Premierul spune că Ministerul Muncii nu va crește stagiul minim de cotizare și nici nu va elimina pensionarea anticipată | AUDIO

Pensiile mai mici vor crește mai repede decât pensiile mai mari. Legislația va fi modificată pentru a permite acest lucru. Toate dosarele de pensii sunt analizate în vederea recalculării, o procedură de durată.

În acest context, Ministerul Muncii respinge informațiile vehiculate în ultimele zile în presă și transmite că nu are intenția de a crește stagiul minim de cotizare ori de a elimina pensionarea anticipată.

Ministerul Muncii anunță că a pornit o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor în vederea recalculării.

Va fi nevoie de schimbarea legislației pentru ca pensiile mici să crească mai repede decât pensiile mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează variantele posibile. Noul proiect al pensiilor publice ar trebui să ajungă în Parlament anul acesta.

Șeful Guvernului a prezentat câteva explicații legate de reforma pensiilor – prevăzută în Planul Național de Redresare, pregătit de guvernanți:

„Aceste reforme sunt deja prezentate în strategia fiscală bugetară, care e publică, în programul de convergență și ele vor fi transferate și în PNRR, nu există nimic în plus.”

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, reprezentanții ministerului atrag atenția că, potrivit Legii, stagiul minim de cotizare este de 15 ani și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea pragului.

Ministerul Muncii transmite și că nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată:

„Luați frânturi din discuții, nu avem un plan larg prezentat până acum, nu a fost o discuție despre pensia anticipată sau alte pensii, se discută despre reforma sistemului de pensii.”

Variante precum posibila creștere a stagiului minim de cotizare sau eliminarea pensiilor anticipate – infirmate acum de oficiali –  au fost prezentate recent de o parte a presei ca măsuri ce ar fi pregătite în Planul Național de Redresare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iorgu Ianuși