Confidenţialitate

Viața premierului Slovaciei, Robert Fico, în pericol în urma tentativei de asasinat de miercuri | LIVE UPDATE

Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat în piept și în abdomen, în Handlová. Agresorul a tras mai multe focuri de armă, scrie publicația Pravda. Presupusul atacator a fost reținut de poliție, scrie publicația Dennik. Robert Fico a fost transportat de urgență la spital.

UPDATE 19:45. Mesajul transmis de Jens Stoltenberg

„Sunt șocat și îngrozit de atacul asupra premierului Robert Fico. Îi doresc putere pentru recuperare rapidă. Gândurile mele sunt alături de Robert Fico, de cei dragi și de poporul slovac”, a scris Jens Stoltenberg pe platforma X.

UPDATE 19:20. Reacția lui Josep Borrell

„Sunt șocat de vestea atacului asupra prim-ministrului slovac Robert Fico. Încă o dată suntem martorii unor atacuri inacceptabile împotriva reprezentanților politici. Gândurile mele se îndreaptă către prim-ministrul Fico și familia sa”, a scris Josep Borrell într-un mesaj pe platforma X.

UPDATE 19:10. Mesajul transmis de Zuzana Caputova

„Sunt șocată. Suntem cu toții șocați de atacul teribil și josnic asupra premierului Roberto Fico”, a transmis aceasta într-un mesaj televizat.

„Este foarte posibil să nu înțelegem pe deplin gravitatea atacului de azi. Împrușcarea prim-ministrului este, în primul rând, un atac asupra unei ființe umane, dar și un atac asupra democrației. Violența este absolut inacceptabilă”, a mai spus Zuzana Caputova.

UPDATE 19:09. Atacatorul, un fost angajat al unei companii private de securitate

Presa slovacă a relatat că atacatorul a fost un fost angajat al unei companii private de securitate și autor al unei colecții de poezii, Juraj Cintula. Acest lucru este raportat de postul local de televiziune Markiza.

În 2016, Cintula însuși a supraviețuit unei tentative de asasinat, când a fost atacat într-un centru comercial din orașul Levice de un tânăr aflat în stare de ebrietate.

Fiul lui Cintula a declarat că tatăl său avea permis de port-armă și a negat informațiile apărute potrivit cărora Cintula ar fi fost pacient al unui spital de psihiatrie.

Cintula se află acum în arest, iar cazul său este gestionat de Agenția Națională Penală din Slovacia.

UPDATE 17:37. Reacția lui Volodimir Zelenski

„Atacul asupra premierului slovac Robert Fico este îngrozitor. Condamnăm cu fermitate acest act de violență împotriva șefului de guvern al statului nostru partener și vecin. Ar trebui depuse toate eforturile pentru a ne asigura că violența nu devine o normă în nicio țară. Sperăm sincer că Robert Fico se va recupera curând. Suntem solidari cu poporul slovac”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

UPDATE 17:35. Reacția lui Rishi Sunak

„Sunt șocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre se îndreaptă către prim-ministrul Fico și familia sa”, a scris Rishi Sunak pe platforma X.

UPDATE 17:30. Biroul premierului Slovaciei: Viața lui Robert Fico, în pericol

Viața lui Robert Fico este în pericol, a anunțat guvernul slovac într-un comunicat de presă transmis pe email, scrie The Guardian care citează Reuters.

UPDATE 17:26. Reacția lui Olaf Scholz

Olaf Scholz: „Sunt profund șocat de vestea privind tentativa lașă de asasinat asupra prim-ministrului slovac Fico. Violența nu trebuie să aibă loc în politica europeană. În aceste momente, gândurile mele sunt alături de Robert Fico, de familia sa și de cetățenii Slovaciei”.

UPDATE 17:25. Reacția lui Viktor Orban

Viktor Orban: „Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea și recuperarea sa rapidă! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el și țara sa!”

UPDATE 17:17. Reacția lui Charles Michel: „Nimic nu poate justifica niciodată violența sau astfel de atacuri”

„Sunt șocat de vestea atacului asupra premierului slovac Fico. Nimic nu poate justifica niciodată violența sau astfel de atacuri. Gândurile mele sunt la prim-ministru și familia lui”, a scris el pe platforma X.

UPDATE 17:06. Robert Fico a intrat în operație

Un oficial din partea partidului Smer al lui Fico a confirmat pentru The Guardian că premierul a fost împușcat în abdomen și se află acum în operație.

UPDATE 16:55. Reacția Ursulei von der Leyen

Ursula von der Leyen: „Condamn cu fermitate atacul josnic la adresa prim-ministrului Robert Fico. Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația, bunul nostru comun cel mai prețios. Gândurile mele se îndreaptă către prim-ministrul Fico și familia sa”.

UPDATE 16:50. Reacția premierului României: „Autorii trebuie să fie trași la răspundere”

„Sunt profund șocat de veștile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extremiste nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a scris Marcel Ciolacu pe platforma X.

UPDATE 16:48. Reacția președintelui României: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

„Sunt șocat să aflu că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale”, a scris Klaus Iohannis pe paltforma X.

UPDATE 16:46. Opoziția din Slovacia a anulat o întâlnire planificată pentru ziua de miercuri, 15 mai 2024

Opoziția și-a anulat întâlnirile pentru azi.

UPDATE 16:45. Atacul armat a fost o tentativă de asasinat

Aktuality, scrie The Guardian, relatează că împușcăturile au fost o tentativă de asasinat.

Postul de știri scrie că împușcăturile au avut loc în momentul în care premierul Robert Fico a venit să dea mâna cu oamenii.

UPDATE 16:43. Președintele Slovaciei condamnă atacul asupra premierului

Zuzana Caputova a condamnat atacul „brutal” asupra premierului Robert Fico și îi dorește însănătoșire grabnică, scrie The Guardian care citează Reuters.

UPDATE 16:26. Milan Majerský: Trebuie să ne unim cu toții împotriva oricăror acte de violență

„Suntem îngroziți de atacul asupra premierului Republicii Slovace. Nu putem tolera astfel de acțiuni împotriva nimănui într-o societate civilizată. Trebuie să ne unim cu toții împotriva oricăror acte de violență. Atacul asupra premierului este un atac la adresa suveranității slovace. Îi dorim premierului o însănătoșire rapidă”, a declarat Milan Majerský, politician, ca reacție la tentativa de asasinat.

Știre inițială

Reporterul Denník N, Daniel Vražda, nu a văzut incidentul, dar se afla în apropiere și a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate, urcat într-o mașină care a plecat.

Potrivit martorilor care se aflau la fața locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau și atunci au fost trase mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Presupusul atacator a fost reținut de poliție. Poliția a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranța celorlalți membri ai guvernului, scrie publicația Dennik.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Submarin destinat transportului de droguri, confiscat de carabinieri în timpul unei investigații care viza o rețea de traficanți condusă de 2 frați albanezi | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO