Premierul Republicii Moldova începe prima vizită oficială la Bucureşti

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, începe marţi o vizită oficială la Bucureşti – prima după preluarea conducerii noului guvern de la Chişinău.

România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a primit-o la Palatul Cotroceni pe Maia Sandu, premierul moldovean, care efectuează o vizită la Bucureşti.

Preşedintele Iohannis a precizat că aceasta este prima vizită externă a premierului Maia Sandu, după preluarea mandatului.

„Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită are loc la Bucureşti. (…) România a susţinut transferul paşnic de putere care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a afirmat Iohannis, care a susţinut o declaraţie de presă comună cu premierul moldovean.

Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere „asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova”.

În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi.

Prim ministrul Maia Sandu a promis că va face prima vizită oficială la Bucureşti după ce autorităţile din România au recunoscut noul guvern de la Chişinău.

Acest lucru s-a întâmplat cu o întârziere de câteva zile.

Mai exact, după ce Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia au făcut declaraţii în acest sens.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprima atunci disponibilitatea de continuare a Parteneriatului strategic, pentru integrarea Europeană a Republicii Moldova, dar şi a proiectelor comune de infrastructură.

Noul ministru de externe de la Chişinău, Nicu Popescu, în vârstă de 36 de ani, a venit încă de luni la Bucureşti şi a anunțat că România e principalul partener extern al Moldovei pe numeroase domenii.

Reamintim, Guvernul de la Chişinău a fost schimbat la începutul lunii trecute, după câteva zile de incertitudini şi decizii controversate ale Curţii Constituţionale, ai cărei membrii şi-au dat, recent, demisia în bloc.

Oligarhul Vlad Plahotniuc – care controla fostul guvern – este dispărut din republica Moldova de mai bine de două săptămâni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS