Confidenţialitate

Premierul reacționează la propriile declarații făcute la TVR despre utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri

Într-un comunicat transmis în urmă cu puțin timp, Mihai Tudose precizează că a votat pentru respingerea amendamentului depus la plen de Remus Cernea, în 2013, care prevedea ca utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului, considerând amendamentul lipsit de fundament.

”Ca urmare a interpretărilor apărute în spațiul public, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să precizeze: Declarația prim-ministrului Mihai Tudose făcută în cadrul interviului acordat marți, 4 septembrie, unui post de televiziune, potrivit căreia a votat în Parlament pentru interzicerea cianurilor, este consecventă votului dat în 2014, în Parlament”

Mihai Tudose trasmite că în ciuda votului de respingere a amendamentului care ar fi interzis exploatarea cu ajutorul cianurilor în minerit, el și-a exprimat opinia în acest sens cu ocazia unui alt vot, când a fost luată în discuție în Parlament situația de la Roșia Montană.

Premierul a votat pentru respingerea proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

”Am votat respingerea legii care prevedea exploatarea auro-argentiferă din zona Roșia Montană, având în vedere că acest tip de exploatare nu se poate face, din punct de vedere tehnic, decât prin utilizarea cianurii. În concluzie, am votat împotriva exploatării care presupune folosirea cianurii”, subliniază prim-ministrul Mihai Tudose într-o declarație transmisă presei.

 

La TV, premierul Mihai Tudose spune că a votat „cu două mâini” pentru interzicerea cianurilor

Mihai Tudose a declarat marți seară, la TVR, că a votat și el ”pentru”, în Parlament, când s-a pus în discuție interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri.

”Am votat şi eu cu două mâini în Parlament, atunci, pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense pe care nu și le… fiindcă atunci, din nou, amanetăm viitorul copiilor şi al nepoţilor, dar în sens negativ.

Dar haideţi să vedem unde este calea de mijloc, fiindcă folosirea extremelor – exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este: bă, nu mai exploatăm nimic în România, niciodată, pentru nimeni şi asta e. Ce dacă avem resurse naturale, păi să nu le exploatăm.

Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte, foarte safe și din punct de vedere al mediului, și din punct de vedere al istoriei şi dacă se poate, Dumnezeule, s-o facem noi, nu alţii”, declara premierul la postul public de televiziune.

Doar că pentru amendamentul depus la plen de Remus Cernea (PL 573/2013) pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr.85/2003, Mihai Tudose a votat cu ”NU”, după cum se poate observa în arhiva votului electronic păstrată pe site-ul Camerei Deputaților.

În total, 100 de parlamentari au votat împotriva amendamentului care punea interdicție folosirii cianurilor în minerit, în timp ce doar 59 au fost pentru adoptarea amendamentului care preveea acest lucru.