La TV, premierul Mihai Tudose spune că a votat „cu două mâini” pentru interzicerea cianurilor. În Parlament, a făcut exact invers

ACTUALIZARE: Într-un comunicat transmis joi, Mihai Tudose precizează că a votat pentru respingerea amendamentului depus la plen de Remus Cernea, în 2013, care prevedea ca utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului, considerând amendamentul lipsit de fundament.

Mihai Tudose a declarat marți seară, la TVR, că a votat și el ”pentru”, în Parlament, când s-a pus în discuție interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri.

”Am votat şi eu cu două mâini în Parlament, atunci, pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense pe care nu și le… fiindcă atunci, din nou, amanetăm viitorul copiilor şi al nepoţilor, dar în sens negativ.

Dar haideţi să vedem unde este calea de mijloc, fiindcă folosirea extremelor – exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este: bă, nu mai exploatăm nimic în România, niciodată, pentru nimeni şi asta e. Ce dacă avem resurse naturale, păi să nu le exploatăm.

Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte, foarte safe și din punct de vedere al mediului, și din punct de vedere al istoriei şi dacă se poate, Dumnezeule, s-o facem noi, nu alţii”, declara premierul la postul public de televiziune.

Doar că pentru amendamentul depus la plen de Remus Cernea (PL 573/2013) pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr.85/2003, Mihai Tudose a votat cu ”NU”, după cum se poate observa în arhiva votului electronic păstrată pe site-ul Camerei Deputaților.

În total, 100 de parlamentari au votat împotriva amendamentului care punea interdicție folosirii cianurilor în minerit, în timp ce doar 59 au fost pentru adoptarea amendamentului care preveea acest lucru.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr.85/2003 poate fi consultat în continuare pe site-ul Camerei Deputaților.

Stenograma completă a dezbaterii parlamentare din 10 decembrie 2013 poate fi consultată la adresa http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=7333&idm=38

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS