Premierul Orban: Falimentul RADET este iminent

Premierul Ludovic Orban susține că falimentul Regiei bucureștene de distribuţie a Energiei Termice este „iminent”.

„După cunoştinţa mea, luni trebuie să se pronunţe instanţa în procedura de faliment a RADET, iar, din punctul meu de vedere, după cum arată datele, falimentul este iminent. Aici a fost declaraţia ministrului Economiei privitoare la posibilitatea sistării agentului termic în Capitală în cazul falimentului RADET. Sigur că legislaţia prevede obligaţia de a nu opri furnizarea agentului termic pe perioada sezonului rece cu o singură condiţie: să existe operatorul economic care să aibă delegat serviciul de furnizare şi care să aibă contract cu ELCEN şi să poată să distribuie energia termică de la producător. Dacă RADET dă faliment, automat trebuie rezolvată problema existenţei unui agent economic, a unei companii care să poată să furnizeze, să aibă delegat din partea primăriei serviciul de furnizare a energiei termice şi care să aibă contract cu ELCEN”, a spus șeful executivului, la B1 Tv.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a atras atenția, miercuri, că RADET ar putea intra luni în faliment, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situaţie.

„Mâine vom avea o întâlnire pe această temă şi eu vreau ca Primăria să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. ELCEN este pregătită să livreze energie termică, însă trebuie ca Primăria să fie pregătită, să găsim soluţia cine să cumpere acel agent termic, Primăria direct… Primăria să se asigure că toată subvenţia către ELCEN este plătită”, a spus ministrul.

Drept răspuns, edilul Gabriela Firea a dat asigurări că furnizarea agentului termic nu se va întrerupe sub nicio formă, indiferent de situaţia juridică şi financiară a RADET şi a ELCEN.

Administratorul special al RADET a promis că, începând de joi, regia le va livra din nou apă caldă şi căldură la parametri normali bucureştenilor afectaţi de lipsa acestor servicii în ultimele zile.

Potrivit societăţii de termoficare, aproape 1200 de imobile din patru sectoare ale capitalei nu sunt alimentate normal cu apă caldă şi căldură de mai multe zile. Cum imobil înseamnă bloc în cele mai multe cazuri, rezultă că zeci de mii oameni din afectaţi.

Cele mai multe imobile afectate sunt din sectoarele 2 şi 3.

Administratorului special al RADET, Alexandru Burghiu, declară la Europa FM că în acest moment se lucrează la înlocuirea unei magistrale vitale, lungă de 20 de kilometri.

Lucrările au început în primăvară, iar lucrările sunt în grafic, deşi magistrala se înlocuieşte greu. Pe de o parte, constructorii nu au spart toata suprafaţa de deasupra conductei, ci doar în unele puncte, iar o sudură poate dura şi 10 ore, a explicat administratorul special al RADET.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alexandru Burghiu, promite că până mâine, situaţia va reveni la normal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conductele RADET sunt vechi de 60 de ani, iar administratorul RADET spune că înlocuirea lor va continua. Exista bani de investitii, spune reprezentatul companiei de termoficare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS