Premierul Orban, despre șeful ANSVSA: Are zilele numărate la conducerea instituției

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că Geronimo Brănescu are „zilele numărate” la conducerea Autorităţii Naţionale, Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor .

„Evident că derulăm o procedură pentru a identifica un candidat serios care să preia răspunderea conducerii ANSVSA. Când îl vom decide, îl vom schimba”, a spus șeful guvernului.

Întrebat care vor fi măsurile care urmează să fie luate pentru stoparea extinderii pestei porcine africane, șeful guvernului a răspuns: „Vrem să tratăm cu mare seriozitate acest subiect. De asemenea trebuie să începem un dialog foarte apăsat cu instituţiile Uniunii Europene”.

„Din păcate, România înregistrează 80% dintre cazurile de pestă porcină africană, ceea ce arată foarte clar o neglijenţă crasă, dacă nu chiar o rea voinţă în prevenirea şi ulterior în combaterea pestei porcine. Deocamdată ministrul Agriculturii a plecat. Va pleca şi presedintele ANSVSA. În măsura în care se vor constata şi alţi responsabili vor pleca şi ei, iar dacă au şi o altă formă de răspundere decât cea administrativă sau politică sunt convins că noii conducători de instituţii vor face tot ce depinde de ei pentru a se constata această răspundere. În ceea ce ne priveşte pe noi, vrem să tratăm cu mare seriozitate acest subiect. De asemenea, trebuie să începem un dialog foarte apăsat cu Comisia, cu instituţiile UE, şi să fim serioşi dacă ne-am angajat cu un plan de acţiune cu măsuri clare, cu termen clare, trebuie să ne ţinem de cuvânt pentru că altfel primim interdicţie de a ieşi pe piaţa europeană. Acesta este riscul care ne paşte în momentul de faţă”, a explicat premierul.

În opinia sa, România se află în această situaţie din cauza „modului criminal în care a fost tratată această pandemie”.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament din 29 octombrie,  ministrul Adrian Oros anunţa că va cere premierului schimbarea conducerea ANSVSA în primele zile după preluarea mandatului, pentru că a demonstrat în doi ani de zile că nu poate face faţă de când pesta porcină africană „evoluează sălbatic la noi în ţară”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS