Confidenţialitate

Premierul nu este de acord cu propunerea PSD de a plafona prețurile la alimentele de bază | AUDIO

Premierul Nicolae Ciucă exclude o plafonare a prețurilor la alimentele de bază, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Propunerea a fost făcută de liderul PSD.

Coaliția de guvernare va analiza diverse soluții pentru a opri scumpirea alimentelor. Florin Cîțu, liderul PNL:

„Vreau să văd propunerea și cum este fundamentată, să vină în coaliție și acolo vom lua o decizie. Deocamdată nu am văzut această propunere, vă dați seama că nu pot să-mi exprim decât un punct de vedere liberal și al unui economist. Atunci când plafonezi prețurile există riscul de a avea o penurie și să vedem cozi, dar, repet, să vină propunerea în coaliție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, premierul Nicolae Ciucă ia în calcul o eventuală scădere a TVA la alimente chiar până la zero.

Această variantă este discutată și la nivel european, o decizie e așteptată peste două luni de la Consiliul miniștrilor de Finanțe (ECOFIN).

PSD se opune: social-democrații cred că reducerea TVA nu ar avea efect, cum s-a mai demonstrat în trecut, când Taxa pe Valoare Adăugată pentru alimente a fost redusă în România la 9%.

Ce spune șeful PNL despre TVA zero pentru alimente?

„Noi întotdeauna, ca liberali, vom susține un stat suplu, cu taxe cât mai mici. Avem un singur principiu de la care aș vrea să nu abdicăm, acela de a reduce taxele pentru toate produsele, dacă facem acest lucu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ungaria este singura țară membră a Uniunii Europene care a plafonat prețul la unele alimente de bază, cu o ofertă mai redusă, s-a ajuns la formarea de cozi în unele magazine.

Autor: Iorgu Ianoși

Citește și: Premierul României: Sistemul de pensii s-a discutat la Cotroceni. Va fi demarat un proces de reformă a pensiilor | AUDIO