Confidenţialitate

Nicolae Ciucă a demisionat: A venit momentul să-mi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României | VIDEO

Nicolae Ciucă a demisionat: „Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, așa cum mi-am și ne-am, asumat la nivelul coaliției, azi a venit momentul să-mi închei activitatea de prim-ministru al României”. Nicolae Ciucă a subliniat că până joi, 15 iunie 2023, ar trebui ca România să aibă un nou Guvern.

UPDATE 16:00. Nicolae Ciucă demisionează. Principalele declarații

  • După cum bine știți și bănuiesc că toată lumea se aștepta, în urmă cu două săptămâni împreună cu ceilalți lideri de coaliție am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se produce pe 25 mai, așa cum era asumat, ci ne continuăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educație;
  • Pe baza dialogului și a tot ceea ce a putut să însemne o foarte bună coordonare la nivelul coaliției, la nivelul Guvernului cu Ministerele de linie și reprezentanții sindicatelor din Educație, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată să fie acoperite și în felul acesta să redăm încrederea și respectul față de profesorii, educatorii, învățătorii din învățământul românesc;
  • Prin OUG de azi nu am făcut nimic altceva decât să convenim și să asumăm toate aceste măsuri rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, care să nu fie populiste și care să reprezinte decizia politică responsabilă atât în interes public, cât și în interesul tutor celor care-și desfășoară activitatea în nobila meserie de dascăli;
  • Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, așa cum mi-am și ne-am, asumat la nivelul coaliției, azi a venit momentul să-mi închei activitatea de prim-ministru al României;
  • Odată ce-mi depun mandatul, la nivelul Coaliției încep procedurile pentru efectuarea rocadei – ceea ce este important de subliniat, un guvern interimar care va funcționa până când se va finaliza învestirea unui nou Guvern;
  • Noul Guvern sperăm să fie învestit până la finalul săptămânii – noi ne-am propus ca până joi să avem Guvern și în felul acesta să putem să ne ocupă în continuare de problemele guvernării unei țări.

Știre inițială

Premierul Nicolae Ciucă urmează să își anunțe demisia din funcție pentru a declanșa procedurile pentru rotativa guvernamentală. Planul liderilor coaliției este ca până joi noul Cabinet să fie instalat la Palatul Victoria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce își va anunța demisia din funcția de prim-ministru, Nicolae Ciucă va merge la Palatul Cotroceni pentru a-și depune personal mandatul de șef al guvernului în mâinile președintelui Iohannis.

Ulterior, șeful statului va numi premierul interimar dintre miniștrii PNL. Trei nume sunt luate în calcul: Cătălin Predoiu, Lucian Bode și Sebastian Burudja.

Mâine vor avea loc consultări la Palatul Cotroceni, urmate de desemnarea lui Marcel Ciolacu drept candidat la funcția de prim-ministru. Miercuri ar trebui să aibă loc audierile miniștrilor în comisiile de specialitate, iar joi votul de învestitură în Parlament.

Tot joi ar urma ca noul guvern să depună jurământul în fața președintelui Iohannis, ultima etapă procedurală din calendarul rocadei.

Liderii coaliției au programată însî azi o ședință în cadrul căreia vor să tranșeze problema UDMR: vor rămâne sau nu maghiarii în guvern?

Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a respins ferm solicitarea lui Marcel Ciolacu de cedare a ministerului Dezvoltării. Cei din PSD și PNL sunt deciși însă să meragă mai departe inclusiv cu un guvern bicolor, din care maghiarii să nu mai facă parte.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Greva din învățământ se încheie. Sindicatele au acceptat oferta Guvernului