Confidenţialitate

Greva din învățământ se încheie. Sindicatele au acceptat oferta Guvernului

Sindicatele din educație au acceptat, cu anumite condiții, oferta Guvernului prin care vor crește salariile și anunță că încetează greva generală.

Într-un comunicat de presă comun, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, anunță că, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, s-a luat decizia suspendării grevei generale. Condiția este ca Executivul să instituie, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern care are loc la această oră a unui articol prin care ”principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”.

De asemenea, sindicaliștii așteaptă și ca prima tranșă de majorare salarială de 50 % să aibă loc de la 1 Ianuarie 2024.

”În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată” – mai transmit sindicatele.

Foto: Europa FM / Florentina Mihăiță