Premierul Luxemburgului: E greu să convingi un investitor din ţara mea să vină mâine la Bucureşti

Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Sorin Grindeanu, că ceea ce lipseşte României este stabilitatea, el spunând că este greu să convingi un investitor din ţara sa să vină mâine să investească la Bucureşti.

”Vizita mea are loc într-un moment în care ceea ce caută un investitior din ţara mea lipseşte, stabilitatea. Trebuie să fiu foarte deschis cu dumneavoastră, este greu să convingi un investitor din ţara mea să vină mâine să investească la Bucureşti. Dacă întrebarea este cum va continua politica în România, cine va fi în funcţie, ce va face România. Crize politice există în toate ţările, se întâmplă. Important este să vă regăsiţi cât mai repede stabilitatea şi să aveţi instituţii care să funcţioneze, cu parteneri pe care să ne putem baza la nivel european. Ce vă dorim este să găsiţi cât mai repede o soluţie nu pe termen scurt sau mediu, ci pe termen lung, pentru ca investiţiile şi încrederea care trebuie să existe între statele partenere, între investitori şi între vecini să fie regăsite. Deci, vă doresc să găsiţi o soluţie cât mai repede care să permită o evoluţie nu pe termen scurt, ci pe termen mediu şi lung”, a declarat Xavier Bettel.

El a fost întrebat de un jurnalist din delegaţia de presă luxemburgheză de ce a venit în vizită la ”un omolog care nu mai beneficiază de sprijinul propriului Guvern” şi ”la ce foloseşte un dialog bilateral în asemenea condiţii”.

”Cel mai important lucru într-un stat este funcţionarea instituţiilor şi să nu existe un vid instituţional şi este omologul meu atât timp cât este prim-ministru şi este şeful Guvernului din România, atât timp cât nu este un alt şef al Guvernului numit de preşedinte. Am venit aici să mă întâlnesc cu omologul meu. Au instituţii, au lege, au Constituţie şi am întâlniri cu diferiţi actori ai vieţii politice şi culturale de aici, din România. Cel mai rău ar fi să se lase în urmă un vid”, a subliniat premierul luxemburghez

La rândul său, prim-ministrul Sorin Grindeanu a fost întrebat în legătură cu explicaţiile pe care le-a dat omologului său luxemburghez în privinţa situaţiei politice actuale din România şi în privinţa faptului că este la şefia unui Executiv cu miniştri demisionari.

”Aşa cum am spus şi ieri, toată lumea este la muncă. Situaţia politică va fi rezolvată săptămâna viitoare, constituţional şi respectând toate legile, pentru că aşa funcţionează un stat de drept şi aşa funcţionează un stat membru al UE, aşa cum este România. Îmi doresc cât mai rapid să se încheie această perioadă de instabilitate politică, astfel încât să putem să oferim garanţia stabilităţii pentru investitori, pentru cei care vor să vină să investească în economia noastră. Este esenţial să facem acest lucru, este esenţial să transmitem încredere. Lucrul acesta se poate face săptămâna viitoare prin metode constituţionale”, a explicat Grindeanu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS