Confidenţialitate

Premierul, îngrijorat că foarte puțini români din diaspora s-au înscris în Registrul electoral

Premierul Dacian Cioloş a declarat la începutul şedinţei de guvern că este îngrijorat de faptul că extrem de puţini români din diaspora s-au înscris în Registrul Electoral pentru a vota la alegerile parlamentare din toamnă.

Premierul Dacian Cioloş i spus ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, că are ”câteva îngrijorări” legate de numărul mic de români din diaspora care s-au înscris până acum în Registrul electoral.

“Trebuie să vă mărturisesc că am câteva îngrijorări, pentru că sunt extrem de puţini oameni înscrişi în acel Registru electoral prevăzut pentru diasporă, care este un element esenţial fără de care, aşa cum e scrisă legislaţia acum, din păcate nu putem organiza secţii de votare decât pe baza înscrierilor în acel registru. Şi sunt un pic îngrijorat legat de modul cum o să ne organizăm pentru a crea condiţii ca să voteze cât mai multă lume din diasporă”, a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de news.ro.

Cioloş speră că ministrul Maria Ligor va pregăti cât mai bine alegerile parlamentare în diaspora.

“Cu experienţa pe care o aveţi după postul de ambasador şi în Spania şi acum în Canada, am convingerea că veniţi cu ideile şi cu energia de care avem nevoie în următoarele luni pentru a pregăti cât mai bine alegerile parlamentare în diaspora”, a mai spus premierul.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, până luni, 3.090 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris în Registrul Electoral. 2.371 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 719 pentru votul în secţiile de votare.

”Autoritatea Electorală Permanentă face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării.”