Premierul grec reia apelul către concetățeni pentru a spune “nu” la referendum

Premierul grec a reluat, în această dimineață, apelul către concetățeni să se opună prelungirii austerității la referendumul organizat astăzi.

Alexis Tsipras o votat, puțin mai devreme, într-o secție din Atena. În opinia sa, “nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini”.

Guvernul socialist a convocat consultarea populară în contextul negocierilor tensionate purtate, în ultimele săptămâni, cu creditorii și partenerii din zona euro.

Reprezentanții acestora din urmă au avertizat că un eventual vot negativ dat austerității ar putea atrage ieșirea Greciei din Eurogrup.

În schimb, un eventual vot favorabil va pune executivul lui Alexis Tsipras într-o situație dificilă. Ministrul Finanțelor, Yanis Varoufakis, anunța că își va da demisia.

Întrebarea referendumului a fost formulată astfel: „Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?”

Scorul se anunță strâns. Indecișii ar urma să încline balanța.

Primele estimări sunt așteptate la ora 21.00, când procesul electoral va fi încheiat.