Premierul, discuții relaxate cu jurnaliștii, în curtea Guvernului: Mă aștept la o execuție publică

Premierul Sorin Grindeanu rămâne ferm pe poziții și nu demisionează, în ciuda presiunilor făcute de  conducerea PSD.

Premierul a recurs la un gest de comunicare mai puțin obișnuit: în urmă cu puțin timp, Sorin Grindeanu a stat de vorbă cu jurnaliștii acreditați la Guvern, la intrarea în instituție.

Discuția a fost una extrem de relaxată, în care premierul, extrem de zâmbitor, le-a  spus jurnaliștilor că nu ar vrea să își dea demisia și că, de fapt, în mod direct nu i s-a cerut să demisioneze. Șeful Guvernului a adăugat, la fel de zâmbitor, că se așteaptă la “o execuție publică”.

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a afirmat că unii miniştrii se simt ”jenaţi” de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Executivului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi ”imediat înlocuitori pentru aceştia”.

Premierul a afirmat că nu a văzut până acum evaluarea pe care conducerea PSD a făcut-o în ceea ce priveşte membrii Guvernului şi punctat că ”Guvernul ne este al CEX, ci al României”.

 

Urmează Comitetul Executiv Naţional al PSD

Tensiunea în PSD crește pe măsură ce se apropie ora 16, oră la care conducerea partului se întrunește într-o ședință extraordinară.

Liderul partidului, Liviu Dragnea dar și vicepreședintele formațiunii, Gabriela Firea, o apropiată a președintelui PSD, au sugerat că Sorin Grindeanu ar trebui să plece din fruntea Guvernului.

Dar și că mulți miniștri nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile mulțumitor.

Sorin Grindeanu este pus în situația de aștepta decizia liderilor PSD care legal nu-l pot obliga pe premier să-și dea demisia.

Prim ministrul și-a anulat programul oficial de astăzi, la fel cum a făcut și ieri, iar în cursul acestei săptămâni nu a fost programată nici măcar ședința de guvern obișnuită.

Premierul a susţinut că nu îşi doreşte ca PSD să plece de la guveranre şi ca va avea o poziţie publică după terminarea şedinţei Comitetului Eexcutiv al PSD.

Sorin Grindeanu spune că nu va demisiona, susţinând că ”ideea CEx este de a arăta că măsurile din programul de guvernare nu au fost luate”.

Demisie, demitere sau moțiune

În spațiul public au apărut informații că PSD s-ar gândi și la o moțiune de cenzură în cazul în care Sorin Grindeanu refuză să-și dea demisia.

De altfel, publicistul și realizatorul emisiunii ”Avocatul Diavolului” de la Europa FM, Cristian Tudor Popescu, e de părere că ”este penibil” din partea PSD să depună o moțiune de cenzură pentru a da jos propriul Guvern.

Liderii PSD ar trebui să aibă o justificare solidă pentru a-l schimba pe Sorin Grindeanu, dar aceasta nu există în prezent, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Se întâmplă ce s-a mai întâmplat de-a lungul timpului cu postul de prim-ministru: factorul politic dorește la un moment dat să-l înlăture de acolo. Așa cum s-a întâmplat cu Radu Vasile, cu Victor Ciorbea, așa cum s-a întâmplat cu Victor Ponta înlăturat de domnul Dragnea. Domnul Dragnea dorește acum același lucru – partidul să-l dea jos pe șeful Guvernului. E penibil s-o facă, pentru imaginea partidului, prin moțiune de cenzură, pentru că moțiunea de cenzură trebuie să conțină o justificare care să intereseze întregul popor român, pentru că acesta este Guvernul României, nu este Guvernul PSD și nici al domnului Dragnea”, a declarat la Europa FM, Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu e de părere că motivele invocate de liderii PSD, precum nerespectarea programului de guvernare, nu sunt justificate.

Va fi foarte subțire astfel de motivație (nerespectarea programului de guvernare n.r.) și dăunătoare pentru imaginea PSD. Faptul că premierul numit de domnul Dragnea nu respectă programul de guvernare este dăunător pentru imaginea lui Dragnea și a PSD-ului. Deci este foarte nerentabil să facă o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Și atunci, așa cum spuneam încă de săptămâna trecută, va proceda ca la Partidul Comunist: îl cheamă pe domnul Grindeanu, care e membru de partid, la convorbiri individuale, și acolo îi spune ”Sorine, e timpul să te îmbolnăvești și să te tratezi, e timpul să fii mâhnit, e timpul să fii obosit, cu toate că ești de câteva luni, dar e greu și să-ți dai demisia. Doar că dl Grindeanu nu vrea. De ce să-și dea demisia? Chiar nu are de ce în acest moment (să-și dea demisia n.r.). Nu i se aduc acuze legate de actul executiv, i se aduc acuze în raport cu partidul, că nu respectă și nu se consultă cu domnul Dragnea, cum observa doamna Firea.  Astea nu privesc actul executiv. Prin urmare domnul Grindeanu nu-și dă demisia, să vedem ce face domnul Dragnea în această situație”, a mai spus realizatorul emisiunii Avocatul Diavolului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS