Confidenţialitate

Premierul desemnat Nicolae Ciucă nu are încă garanția învestiturii

Criza politică se prelungește și săptămâna viitoare.

În această după-amiază, liderii liberali nu s-au înțeles la prima rundă de negocieri cu  social democrații în ceea ce privește votul de care Guvernul Ciucă are nevoie pentru a fi învestit de Parlament.

În acest caz, teoretic, Guvernul minoritar PNL-UDMR  ar putea obține în schimb, voturile celor de la USR, dar discuțiile cu liderii Uniunii Salvați România nici măcar nu au început.

Mâine, premierul desemnat ar urma să se întâlnească cu Dacian Cioloș.

Întâlnirea liderilor PNL cu cei ai PSD a fost precedată de un comunicat al social democraților în care îi avertizau pe liberali că dacă vor ca aleșii lor să le voteze Guvernul Ciucă, atunci trebuie să includă în programul de guvernare 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic și social.

Una dintre doleanțe ar fi majorarea alocațiilor cu 40 la sută și a pensiilor cu peste 10 la sută, chiar de la 1 noiembrie.

Oricum, au precizat cei de la PSD, liberalii și maghiarii trebuie să vină cu un program de guvernare pană în februarie 2022, ceea ce sugerează că social democrații nu-i oferă Guvernului Ciucă garanția guvernării decât patru luni.

În noile condiții, președintele PNL, Florin Cîțu, a explicat că  “în acest moment, nu trebuie să fie vorba despre negocieri obscure sau despre persoane”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește discuțiile cu reprezentanții USR, premierul desemnat Nicolae Ciucă dar și Florin Cîțu urmează să se întâlnească cu liderii Uniunii.

Dacian Cioloș a explicat deja, ca pentru ca România să aibă un Guvern stabil, USR va pleda pentru refacerea coaliției cu PNL și UDMR, și implicit pentru reintrarea miniștrilor usr-isi în Executiv și realizarea reformelor asumate anul trecut.

Între timp, liberalii și cei de la UDMR au finalizat aproape tot programul de guvernare. Printre altele, el prevede desființarea SIIJ, fară însă ca dosarele penale de pe rolul secției să revină la DNA, măsuri pentru creșterea natalității, majorarea pensiilor cu 6% de la 1 ianuarie și trececerea mai multor active ale companiilor de stat la autoritățile locale.