Confidenţialitate

Premierul Dăncilă: Guvernul modifică ordonanța de reformă fiscală

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, în debutul ședinței de la Palatul Victoria, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018, de reformă fiscală.

“În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu BNR, azi modificăm OUG 114.2018, OUG 50/2010 și OUG 5 din 2016. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor itnerbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a spus șefa executivului.

Premierul a adăugat că proiectul vizează modificarea reglelementărilor din OUG 114 privind Pilonul II de pensii și a celor legate de companiile din energie și telecomunicații, notează Mediafax.

“Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discuții cu acționarii. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019. În domeniul energiei am adus modificări prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru. Reducerea costurilor de încălzire a populației, scutirea de la palata de 2% pe cifra de afaceri și asigurarea producției de energie în scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri. Suspendarea până la 1 decembrie 2019 a sancțiunilor pentru disciplina în rețelele de comunicații”, a explicat șefa executivului.