Confidenţialitate

Premierul Dacian Cioloș va urmări îndeaproape ancheta în cazul familiei Bodnariu

Guvernul se interesează îndeaproape de situația familiei Bodnariu din Norvegia – ai cărei copii au fost luați de serviciile sociale din această țară – și va supraveghea atent ancheta în acest caz.

Anunțul a fost făcut  de purtătorul de cuvânt al Guvernului – Dan Suciu.

Acesta spune că vor avea loc mai multe întâlniri între autoritățile de la București și cele de la Oslo, iar la discuții vor participa inclusiv soții Bodnariu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“În cursul zilei de mâine ambasadorul României în Norvegia se va întâlni cu reprezentantul Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii norvegian. Întâlnirea a fost solicitată din luna noiembrie şi salutăm faptul că, în sfârşit, partea norvegiană a acceptat acest demers”, a precizat Suciu, adăugând că partea română va avea un rol proactiv în cazul Bodnariu, conform solicitărilor familiei în calitate de cetăţeni români.

Pe de altă parte, Dan Suciu susține că trebuie respectat interesul copiilor în acest caz, dar și dorința de intimitate a familiei Bodnariu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Premierul şi-a manifestat interesul deosebit în legătură cu evoluţia şi clarificarea cazului Bodnariu, în contexul relaţiilor excelente pe care România le are cu Norvegia la toate nivelurile. Iar acest interes va fi subliniat la toate nivelurile relaţiilor noastre”, a spus el, adăugând că demersul premierului şi al Guvernului este justificat de faptul că “vorbim de cetăţeni români (membri familiei) care acum se îndreaptă tot mai mult spre Ambasada României şi solicită implicarea sutorităţilor române”.

 

Cei 5 copii ai familiei Bodnariu se află în prezent în custodia Serviciul pentru Protecția Copilului din Norvegia – care ar fi deschis procedura adopției internaționale.

Totul după ce cele două fete au susținut că ar fi fost bătute de părinți. Recursul la această decizie nu a fost fixat încă.

Situația familiei de români a generat dezbateri aprinse în spațiul public: mii de persoane au protestat, în weekend, în faţa ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca.

Protestatarii consideră că decizia autorităților de la Oslo este abuzivă.