Confidenţialitate

Premierul Ciucă, de Ziua Mediului: Toamna acestui an va fi un bun început pentru planul de împădurire a 56.000 de hectare până în 2026

În mesajul său de Ziua Mediului, premierul Nicolae Ciucă declară că implicarea cât mai multor români în campania de creştere a suprafeţei împădurite va fi vitală.

“Este esenţial să fim atenţi cum ne gestionăm deşeurile”, adaugă șeful executivului, în opinia căruia acestea pot aduce un plus important economiei ţării şi totul depinde de fiecare dintre noi.

”Cu cât vom creşte gradul de reciclare, cu atât vom înţelege mai bine avantajele economiei verzi”, consideră Nicolae Ciucă.

Mesajul integral al premierului

”Protejarea mediului stă în responsabilitatea noastră şi în conştientizarea faptului că a trăi în echilibru cu natura ne asigură o viaţă mai sănătoasă.

Preocupările legitime ale românilor pentru calitatea aerului, protejarea resurselor naturale, se regăsesc în egală măsură pe agenda Guvernului. Este un punct important, din care putem continua procesul necesar al educaţiei, care să ne asigure tuturor reflexul de a proteja mediul în tot ceea ce facem: de la felul în care ne deplasăm, la felul în care petrecem timpul în natură, cum alegem produse pentru propriile locuinţe sau ne implicăm în cauze comune.

Ca români, suntem mândri pentru ce avem: diversitatea şi frumuseţea naturii, păduri seculare, specii de animale rare şi habitate cum puţine state europene mai au. De noi depinde cum acestea se vor transmite mai departe, către generaţiile care ne vor urma.

Ca prim-ministru, am ca prioritate finalizarea Strategiei Naţionale Forestiere, demarată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin care se stabileşte viitorul pădurilor din ţară până în 2030. Pentru a stopa tăierile ilegale de pădure, sistemul de monitorizare a lemnului SUMAL 2.0 reprezintă un instrument util, care trebuie dublat de fermitate în aplicare legii.

Ne confruntăm cu schimbările climei, pe care le resimţim deja cu toţii, iar pădurile reprezintă soluţia cheie în reducerea acestor efecte dramatice asupra mediului. Pădurile sunt primele care trebuie pregătite să-şi crească rezistenţa şi să se adapteze la ceea ce urmează. De aceea, toamna acestui an va fi un bun început pentru planul de împădurire a 56.000 de hectare până în 2026, asumat şi finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar implicarea cât mai multor români în campania noastră de creştere a suprafeţei împădurite va fi vitală.

Este esenţial să fim atenţi cum ne gestionăm deşeurile. Acestea pot aduce un plus important economiei ţării şi totul depinde de fiecare dintre noi! Cu cât vom creşte gradul de reciclare, cu atât vom înţelege mai bine avantajele economiei verzi. Implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare va fi un impuls serios către acest scop naţional.

La nivelul Guvernului vom încuraja oraşele din România să facă pasul spre inteligenţa verde. Vom susţine eforturile autorităţilor locale de a implementa politici verzi legate de transportul în comun, traficul din oraşe, managementul deşeurilor şi o preocupare mai mare pentru aerul pe care locuitorii îl respiră.

În cele şase luni de mandat, Guvernul a făcut paşi importanţi şi va continua să susţină politicile şi programele de protecţie a mediului şi utilizarea raţională a resurselor naturale. Includem aici iniţiativele societăţii civile, organizaţiilor neguvernamentale şi celor ale căror implicare activă se reflectă în rezultate benefice pentru noi toţi.

Le mulţumesc şi îi încurajez să continue acest drum al responsabilităţii sociale, alături de cât mai mulţi români!”.