Confidenţialitate

Premierul Cîțu, despre Avocatul Poporului: Paşii următori vor fi decişi în coaliţie

Întrebat dacă este luată în calcul o nouă revocare a Avocatului Poporului, premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că “paşii următori vor fi decişi în coaliţie”.

Șeful executivului spune că nu a citit motivarea Curţii Constituţionale, care a decis ca Renate Weber să îşi reia funcţia de Avocat al Poporului.

“Este o decizie a coaliţiei, vom vedea în coaliţie! Prima decizie a fost luată în coaliţie, sunt sigur că şi paşii următori vor fi decişi în coaliţie”, a insistat Florin Cîţu.

Curtea Constituţională a României a stabilit, săptămâna trecută, că este neconstituţională revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, urmând ca aceasta să îşi reia poziţia după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

“Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie”, s-a precizat în comunicatul CCR.