Confidenţialitate

Premierul Cîţu: Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, dar cu monitorizarea tuturor efectelor adverse | VIDEO

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că în România campania de vaccinare anti-COVID trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin distribuite în ţara noastră, dar cu monitorizarea tuturor efectelor adverse.

“Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, bineînţeles, cu monitorizarea tuturor efectelor adverse. Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce priveşte tipul de vaccin care a fost ieri în discuţie în spaţiul public (AstraZeneca – n.r.), Agenţia Europeană spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri şi vaccin. De aceea, campania de vaccinare trebuie să continue, bineînţeles, cu monitorizarea efectelor adverse. La nivel european, sunt deja 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin şi avem, bineînţeles, o ţară, Marea Britanie, care-şi vaccinează toată populaţia. Ar fi greu de crezut că un Guvern ar fi aşa de iresponsabil”, a precizat șeful executivului la Palatul Victoria.

Florin Cîţu a insistat că trebuie acordată încredere specialiştilor care au “recomandat, autorizat”, utilizarea acestui tip de vaccin că îşi vor face treaba în continuare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid a îndeamnat la calm după ce, din rațiuni de “extremă precauție”, România suspendă temporar imunizările cu ser dintr-un lot (ABV2856) produs de compania AstraZeneca. Cele 4.000 de doze rămase vor fi puse în carantină timp de o săptămână, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit căruia au fost deja administrate 77.000 de doze din tranșa ajunsă în țară în februarie. Dacă observă modificări ale stării de sănătate, persoanele în cauză trebuie să se adreseze doctorului. Anterior, Italia a carantinat vaccinuri din același lot după ce a înregistrat probleme de coagulare a sângelui la unele persoane imunizate.

Un alt lot AstraZeneca suspect, dar care n-a ajuns în România, a fost pus sub sigiliu în alte țări, între care Austria, unde o asistentă medicală a murit, recent, după vaccinare.

Agenția Europeană a Medicamentului a susține că, din primele date ale investigației sale, nu există indicii despre o legătură directă de cauzalitate între administrarea serului AstraZeneca și cazurile raportate. La acest moment, beneficiile depăşesc riscurile asociate, a precizat Valeriu Gheorghiță, comentând anunțul agenției.

În România, s-a menținut susținut ritmul de vaccinare. Alte aproape 55.000 de persoane au fost imunizate, majoritatea cu serul Pfizer. Au fost raportate peste o sută de reacţii adverse, cele mai multe la vaccinul AstraZeneca.

Potrivit premierului Florin Cîțu, România va primi suplimentar, în luna martie, 170.000 doze de vaccin Pfizer/BioNTech, ceea ce va permite extinderea capacității de imunizare “în zonele puternic afectate” de coronavirus. Comisia Europeană a obținut de la producător furnizarea anticipată a unui număr mai mare de doze.

Tot joi, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat serul anti-Covid produs Johnson & Johnson. Vaccinul se administrează într-o singură doză și poată fi păstrat la temperatura obșnuită de frigider.