Confidenţialitate

Premierul Cîțu: Anul acesta, punctul de pensie este mai mare decât anul trecut | VIDEO

Premierul Florin Cîțu spune că pensiile vor fi în acest an mai mari decât anul trecut, însă nu precizează cu cât va crește punctul de pensie.

Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei, a spus premierul.

„Până să începem orice, anul acesta deja cresc cheltuielile cu opt miliarde de lei de la majorarea punctului de pensie din septembrie și alocațiile cu încă 2,3 milioane de lei. Deci suplimentăm bugetul din anul acesta fără să facem nimic cu aproape 11 miliarde de lei, adică 1,1% din PIB”, afirmă Florin Cîțu.

Întrebat cu cât se va majora punctul de pensie și dacă a fost stabilit un prag până la care crește punctul de pensie, premierul a răspuns:

„Noi am anunțat că vom face o legislație în ceea ce privește pensiile, o să fie modificată pentru că sunt multe probleme acolo. Noi, ca și coaliție, avem obiective foarte clare: pensiile să fie bazate pe contributivitate. Vom vedea care va fi forma finală, dar repet, anul acesta pensiile vor fi mai mari decât anul trecut”.

Întrebat dacă susține punctul de vedere al lui Ludovic Orban, care spunea că pensiile ar trebui să crească cu inflația de anul trecut plus jumătate din creșterea salariului mediu pe economie, Cîțu a spus că susține propriul său punct meu de vedere:

„Acela în care spun foarte clar că pensiile anul acesta sunt mai mari decât anul trecut. (…) Orice se întâmplă anul acesta are implicații pentru anii următori și de aceea trebuie să trecem la o bugetare multianuală”, a afirmat premierul.