Confidenţialitate

Premierul bulgar Boiko Borisov a demisionat, după ce partidul său nu a obținut rezultatul dorit la alegerile parlamentare

Decizia premierului bulgar vine în urma alegerilor parlamentare de acum 10 zile. Partidul său de centru-dreapta, GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), a câştigat cele mai multe voturi, dar nu a obținut majoritatea în parlament.

Boiko Borisov a fost ales parlamentar, dar a renunţat la mandat chiar înainte de depunerea jurământului. Conform Constituţiei bulgare, cabinetul său va continua să conducă țara până la votarea unui nou guvern.

Borisov se afla la conducerea guvernului din 2017 și a anunţat că de acum înainte se va concentra pe activitatea partidului și că fostul ministru de externe Daniel Mitov a fost propus să formeze noul guvern.

GERB, care a condus Bulgaria în cea mai mare parte a ultimului deceniu, a pierdut o cincime din locurile din Parlament, pe fondul nemulțumirii publice cauzată de corupție în creștere, nemulțumire care a generat un parlament fragmentat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea