Premierul britanic îi asigură pe rezidenții din UE că pot rămâne în Regat și după Brexit

Premierul Marii Britanii, Theresa May, îi asigură pe toți cetățenii Uniunii Europene stabiliți legal, în Regat, că vor putea rămâne în continuare aici și după Brexit, iar Guvernul nu are de gând să le reducă drepturile.

“Cetațenii Uniunii Europene care și-au construit viețile în Marea Britanie au o contribuție uriașă aici. Și vrem ca ei și familiile lor să rămână.

Mai clar de atât nu pot spune: Cetațenii Uniunii care trăiesc legal în UK astăzi, vor putea rămâne aici. Însă înțelegerea nu se referă doar la rezidență, ci și la sistemul de îngrijiri medicale, pensii și alte beneficii. Asta înseamnă că cei din UE care au contribuit la sistemul britanic și cetățenii britanici care au contribuit la sistemele din țările membre UE pot beneficia de contribuțiile lor”,  precizează Theresa May într-o scrisoare trimisă ambasadelor Uniunii și unui număr de 100.000 de cetățeni.

Premierul britanic precizează de asemenea, că un acord cu privire la drepturile europenilor care trăiesc în Regatul Unit ”nu este departe”, iar demersurile  în vederea obţinerii unui statut permanent vor fi ușurate odată cu apariția unor proceduri online simplificate.

Theresa May a publicat această scrisoare în contextul în care participă joi, la un summit european la Bruxelles, în care le va cere omologilor săi să înceapă să reflecteze la viitoarea relaţie care va lega Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) după Brexit.

În pofida insistenţei Londrei, europenii refuză să înceapă să discute despre natura acestei relaţii viitoare, întrucât au constatat ”progrese insuficiente” în cele trei dosare ale Brexitului pe care le consideră prioritare – protejarea drepturilor cetăţenilor expatriaţi, chestiunea Irlandei şi frontierei sale şi încheierea socotelilor financiare.

Grupul The3million – numărul aproximativ al europenilor instalaţi în regatul Unit şi care le reprezină interesele – a estimat că Guvernul britanic ar putea ”să facă mai mult decât să scrie această scrisoare”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS