Premierul britanic: „Acționăm în Siria împreună cu aliații. Nu intervenim într-un război Civil”

Este pentru prima oară de când este în funcție, când premierul britanic Theresa May autorizează  o asemenea intervenție a forțelor armate împreună cu aliați.

Marea Britanie s-a alăturat SUA și Franței în bombardamentul de sâmbătă dimineață asupra mai multor ținte din Siria, ca răspuns la atacul chimic din orașul sirian Douma, comis sâmbăta trecută, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane, iar alte 500 au fost rănite.

Au fost vizate 3 unități unde s-ar fi produs arme biologice în masă, situate în apropiere de orașul sirian Homs. Forțele armate americane au anunțat că atacul s-a încheiat.

„Am aprobat forțe armate britanice să coordoneze atacuri cu țintă precisă în Siria pentru a diminua capacitățile regimului sirian de a deține arme biologice în masă. Acționăm impreună cu aliații noștri SUA și Franța. Nu intervenim intr-un război Civil, nu este vorba despre o schimbare de regim, ci despre un atac cu tintă precisă care să nu escaladeze violențele din regiune. Din contră, trebuie să limiteze numărul victimelor civili.  „

Decizia Marii Britanii vine după ce fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa au fost ținta unui atac cu substanță neurotoxină, în casa lor din Londra. Autpritățile britanice consideră Rusia ca fiind responsabil de acest atac.

Reacția Rusiei, principal aliat al Siriei nu a întârziat să apară: Ambasadorul rus în SUA a spus citez: “asemenea acțiuni nu vor rămâne fără consecințe”. Atacul țintit din această dimineață din Siria al SUA și al aliaților săi este văzut ca fiind o insultă inacceptabilă şi inadmisibilă la apresa preşedintelui Rusiei.

La rândul său secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, afirmă că susţine acţiunile SUA, Marii Britanii, Franţei în Siria.

SUA și aliații săi au bombardat mai multe ținte din Siria