Confidenţialitate

Premierul, avertisment pentru ministrul Apărării: Nu vrem să cheltuim de dragul de a cheltui!

Premierul Sorin Grindeanu îi cere ministrul Apărării să fie foarte atent cum cheltuie banii alocați pentru înzestrarea Armatei, în acest an echivalentul a 2 la sută din produsul intern brut.
„Nu vreau să cheltuim acești bani de dragul de a cheltui”, i-a transmis premierul ministrului Gabriel Leș într-un interviu acordat site-ul DC News.
Avertismentul vine însă în momentul în care Armata are nevoie de achiziții majore, promise aliaților NATO, care sunt însă mult întârziate sau blocate. La summitul NATO din Țara Galilor, România s-a angajat să aloce 20% din buget pentru înzestrare.

Deși are mai toată tehnica depășită, Armata nu reușește să avanseze cu programele majore de înzestrare: cele 4 corvete multifuncționale, despre care nu se știe când și de cine vor fi construite, avioanele multirol, dronele și vehiculele de luptă. În privința unei noi escadrile de avioane F16, Ministerul Apărării nu a lansat niciun anunț prinvind achiziția.
De asemenea, licitația pentru mașini blindate nu este finalizată.
În acest context, premierul îi cere ministrului Apărării să fie atent la bani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Sunt foarte mulți bani. Noi am alocat anul acesta 2% din PIB pentru Apărare, e un efort pe care niciun guvern de dupa Revoluție nu l-a facut. Nu vreau să cheltuim acești bani doar de dragul de a cheltui și de a nu tinem cont de strategia de înzestrare pe care noi o avem, parte componenta a strategiei NATO. De aceea i-am cerut (n.r. ministrului Apărării] sa fie extrem de atent”,a spus Sorin Grindeanu.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a anunțat după ședința CSAT, că se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, precum: transportoarele blindate 8×8 şi 4×4, autoturismele de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control, corvete etc.
Nimeni nu a explicat când se vor semna însă contractele și ce valoare vor avea ele.
În acest context, nu este exclus ca la prima rectificare, Ministerul Apărării să piardă din suma alocată de Guvern la începutul anului.
Pe de altă parte, întrebat dacă Executivul se va împrumuta de bani de la FMI, Sorin Grindeanu a răspuns că nu, iar pensiile vor fi majorate de la 1 iulie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luni, la Interviurile Europa FM, comisarul european Corina Crețu a declarat că Bruxellesul așteaptă dovezi de la București că poate susține majorările de pensii și salarii astfel încât să nu intrăm în procedura de deficit bugetar excesiv.
Corina Crețu a explicat că oficialii Comisiei Europene se tem să nu ajungem în situația Greciei.