Confidenţialitate

Premierul anunţă o HG pentru acordarea mai rapidă a ajutoarelor de urgenţă

Premierul anunţă că Guvernul va emite o hotărâre prin care se va limita timpul în care ajutoarele pentru situaţii de urgenţă  să ajungă mai repede la cel care au nevoie de ele.

“Mă voi deplasa personal în locurile afectate , să mă asigur că ajutoarele vor ajunge acolo unde trebuie”, a spus Florin Cîţu.

Noua procedură va rămâne valabilă pentru tot restul anului, pentru a simplifica procedurile.

Premierul le-a cerut, duminică, într-o teleconferință, prefecților să solicite de urgență orice fel de resurse suplimentare dacă au nevoie.

„Aș vrea să anunț acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final. Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic”, a adăugat acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul trecut, bugetul anual a fost de 5 milioane de lei, iar cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii sau persoane singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 75%, 2.000 de lei dacă locuințele au fost afectate între 50 și 75% și 1.500 de lei dacă au fost afectate între 25 și 50%. În plus, familiile care au avut decese au primit 5.000 de lei suplimentar.

„Acestea sunt sumele de unde pornim. Venim cu aceste decizii pentru a reduce timpul în care ajutoarele ajung la cei care au nevoie. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung. Nu ne jucăm cu acest lucru”, a declarat premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În plus, Cîțu a spus că prefecții trebuie să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spațiu liber, mai ales în zonele unde există alerte Cod portocaliu și roșu și să îi informeze despre riscurile la care se expun: „Trebuie să fim foarte atenți aici. Evenimentele pot fi amânate, reprogramate sau anulate. Prefecții trebuie să ia legătura cu organizatorii, să le spună riscurile la care se expun. Avem avem și proteste și evenimente sportive, manifestări religioase”.